Β1 Φάση Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς .Προτάσεις για το Τοπίο.

Δημόσια διαβούλευση των μελετών :Β1 στάδιο της μελέτης «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας»

Τεύχος 2 – ΤΟΠΙΟ

Β2 ΑΝΑΛΥΣΗ / ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΠΙΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Β.2.1α

Σελ.9 Δραστηριότητες

Να προστεθούν  Αλιεία, Μελισσοκομία και Τουρισμός

( Γεώτοποι και Μεταλλεία συνάδει?? )

Β.2.1β

Σελ. 11 Προτάσεις Κατευθύνσεων

Να προστεθούν τα Ειδικά Χωροταξικά Υδατοκαλλιεργειών, ΑΠΕ, Βιομηχανίας, Τουρισμού

Β.2.3.

Σελ.13 V.ΤΟΠΙΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

Να προστεθεί και ο Κορινθιακός Κόλπος

Σελ. 13 VII. ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

Να προστεθούν  :  Α) τα Τροιζόνια

Β) Τα νησάκια του Κόλπου της Ιτέας

Γ) Τα νησάκια του Κόλπου του Γαλαξιδίου

Β2.4. Ανάλυση – Καταγραφή ανά τοπική ενότητα στοιχείων σύνθεσης τοπίων και πιέσεων

Σελ. 28 Να προστεθεί ότι  η 50χρονη παρουσία  της βιομηχανίας Αλουμίνα. Α.Ε., έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην θάλασσα του Κορινθιακού Κόλπου από την απόθεση της ερυθράς ίλης στον πυθμένα του.

Σελ.29 Να διορθωθεί, ότι η βιομηχανία οφείλει να περιορίσει την δράση της, τηρώ ντας την Περιβαλλοντική Νομοθεσία και όχι το << φυσικό περιβάλλον >> και η Μονή του Οσίου Λουκά , αν και μνημείο UNESCO.Δεν εξυπηρετεί κανένα πολίτη η έντονη παρουσία Αιολικών Πάρκων στην περιοχή. Να προστεθεί η οπτική και η αισθητική όχληση τοπίουπου προκαλεί η παρουσία Αιολικών Πάρκων  στο μνημείο ,Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ,UNESCO, που είναι η Μονή του Οσίου Λουκά

ΤΟΠΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 10: ΠΕΔΙΑΔΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ – ΔΕΛΦΩΝ – ΚΟΛΠΟΣ ΙΤΕΑΣ

Σελ. 30 Να προστεθούν στους σημαντικούς οικισμούς, οι οικισμοί, της Ιτέας και της Κίρρας, της Αράχωβας να εξαιρεθεί, μιας και δεν ανήκει στην Τοπιακή Ενότητα 10, όπως την οριοθετούν οι μελετητές.

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σελ. 30 Το λιμάνι της Ιτέας είναι ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ, προκύπτει από τους χιλιάδες επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που φθάνουν στην Ιτέα για να μεταβούν στους Δελφούς, προκύπτει από τα Γιώτ, τα Ιστιοπλοικά, τις  Θαλαμηγούς και λογής Πολυτελή πλοία που χρησιμοποιούν το Υπάρχον Λιμάνι της Πόλης της Ιτέας. Δεν είναι λογικό ή προφανώς είναι ανίδεοι οι μελετητές, να αναφέρουν την Μαρίνα ως Τουριστικό Λιμάνι. Εν ευθέτω χρόνο, αν η Μαρίνα ολοκληρωθεί, θα μπορεί να εξυπηρετεί μικρά ιστιοπλοικά και θαλαμηγούς. Αλλά τα πλοία με τους χιλιάδες τουρίστες που καταφθάνουν στην Ιτέα, ΜΟΝΟ ο Υπάρχων Λιμενοβραχίονας ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ και ουδείς άλλος. Ως εκ τούτου, είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ , το Λιμάνι της Ιτέας, εκτός από Κρουζιέρας , να δηλωθεί και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ.

Σελ. 30Επίσης να αναφερθεί ότι η Ιτέα εκτός από τα δυτικά της πόλης που βρίσκονται μέσα στην Natoura 2000, όλη η πόλη βρίσκεται μέσα στην Β΄Ζώνη του Δελφικού Τοπίου και  βρίσκεται μέσα στο Μνημείο UNESCOτων Δελφών.

Σελ.30Στα πολλαπλά μνημεία , να προστεθεί και η Κίρρα. Η Κίρρα αποτελεί σημαντικό Αρχαιολογικό χώρο ( χρόνια τώρα στην περιοχή της Κίρρας πραγματοποιούνται ανασκαφές από την Αρχαιολογική Σχολή Της Γαλλίας ), τα ευρήματα, ( όπως το πρώτο ‘’καμίνι’’ αγγειοπλαστικής έχει βρεθεί εκεί ) , στην αρχαία Κίρρα έγινε ο πρώτος βιολογικός πόλεμος, υπάρχει το Νεώριο κλπ. Άλλωστε ,για να οικοδομήσει κάποιος στην πόλη της Κίρρας  και στην ευρύτερη περιοχή, γίνεται έλεγχος από την Αρχαιολογική Υπηρεσία .

Σελ. 30 Να προστεθεί στις περιοχές με Αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τόσο η Κίρρα, όσο και το Χρισσό, όπου και η αρχαία Κρίσσα.

Σελ. 30Η Ιτέα και η ευρύτερη περιοχή, επίσης έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως προκύπτει και από το Αρχαιολογικό Μουσείο Της Άμφισσας, όπου εκτίθονται ευρήματα από την Ιτέα , αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Σελ. 31 Η περιοχή απόθεσης, εμπλουτισμού και φόρτωσης του βωξίτη Δυτικά της  Ιτέας, το ΛΑΡΝΑΚΙ, βρίσκεται μέσα στην Natoura 2000 , στην Β’ Ζώνη του Δελφικού Τοπίου και μέσα στο Τοπίο UNESCOτων Δελφών. Συνεπώς , δεν φθάνει απλά να ελεγχθούν ‘’ οι εξορυκτικές δραστηριότητες ‘’, όπως αναφέρουν οι μελετητές. Άλλωστε και μόνο στο Δελφικό Τοπίο , αναφέρεται, ότι μόνο δραστηριότητες χαμηλής όχλησης δίνατε να υπάρχουν μέσα στην Β’Ζώνη.

Σελ. 31 Να προστεθεί, ότι στην Τοπική Ενότητα 11, η Natoura 2000 ξεκινά από Δυτικά της Ιτέας και  φθάνει στην Ναύπακτο. Συνεπώς, το Γαλαξίδι βρίσκεται μέσα στην Natoura 2000,  βάση πάντα των Ευρωπαικών Χαρτών Natoura 2000.Επίσης είναι Τοπίο ΤΙΦΚ και ΖΕΠ.

Σελ. 32 Να προστεθούν οι Ναοί του Αγ. Νικολάου και της Αγ. Παρασκευής στο Γαλαξίδι , ως ιδιαίτερης σημασίας , όσο αφορά το τέμπλο  ( 0 ίδιος γλύπτης με αυτό του Προφήτη Ηλία ) και η ύπαρξη ηλιακού ρολογιού αντίστοιχα πολύ σημαντική, καθώς και η αρχιτεκτονική τους.

Σελ. 32 Να προστεθεί η Οιάνθη, η Αρχαία Τολοφώνα και πολλοί αξιόλογοι  Αρχαιολογικού ενδιαφέροντες οικισμοί και περιοχές, που μπορούν να αποτελέσουν Διαδρομές Αρχαιολογικού Ενδιαφέροντος.

Σελ. 32 Κίνδυνοι – Πιέσεις, Να προστεθούν, ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΕ στο Γαλαξίδι και περιορισμό των Υδατοκαλλιεργειών, μέσα σε μικρούς θύλακες, σημειακά τοποθετημένους, στις ήδη υπάρχουσες μονάδες.  Είναι Αντιφατικό να αναγνωρίζεται το Γαλαξίδι από το ΥΠΠΟΤ ως Παραδοσιακός Οικισμός και Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και από την άλλη οι μελετητές να μιλούν για επέκταση των ΑΠΕ στο Γαλαξίδι και να χωροθετούν  και υδατοκαλλιέργειες μπρος στο τουριστικό λιμάνι .

Σελ. 33 Να προστεθεί στην περιοχή του Μόρνου η ύπαρξη του Αρχαίου Καλλίου , η αρχαία Ποτιδάνεια

Σελ. 33Στην  περιοχή του Λιδωρικίου να μην γίνει καμία επέκταση των ΑΠΕ, ούτε και εγκατάσταση νέων, όπως προτείνουν  οι μελετητές.

Σελ. 33 Καμία επιφανειακή εξόρυξη στην περιοχή του Λιδορικίου, όπως στην περιοχήΒλαχοθανάση.

Σελ. 52 Να προστεθούν, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δελφών,  το Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας και  η Αρχαιολογική Συλλογή του Γαλαξιδίου.

Σελ. 52 ΑΡΧΑΊΑ στην Αγ, Ευθυμία – Καμιώτισσα

Σελ. 52Να προστεθείΚωρύκειο Άντρο – Δελφοί – Χρισσό – Κίρρα – Ιτέα – Άμφισσα – Γαλαξίδι

Σελ. 52 Να προστεθούν, στην Άμφισσα, Ο Θολωτός Τάφος ( τελευταία ανασκαφή ), το Βαπτιστήριο ( Δίπλα στο Ναό της Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ) , ο ίδιος ο Ναός με τις τοιχογραφίες του Σπ.Παπαλουκά, ΤΟ μουσείο Σπ.Παπαλουκά, τον Παραδοσιακό οικισμό της Χάρμαινας , όπου ευρίσκεται και το Μουσείο, Ο Ναός του Σωτήρους , που εκτός από την αρχιτεκτονική και τα ευρύματα, διαθέτει και ηλιακό ρολόι και Το προεξέχων Κάστρο Της Άμφισσας ( Κάστρο Της  Ωριάς ).

Σελ. 52 Τα πυρά του Ηρακλέους.

Σελ. 53 Δελφοί – Κωρύκειον – Παρνασσός – Αρχαία Λιλαία – Πυρά Ηρακλέους

Σελ. 53 Αρχαίο Μονοπάτι Δελφών και Ε4 ( Διεθνές ) , παράλληλο σε  κάπια σημεία , με ανάδειξη, Κίρρα  – Χρισσό – Δελφοί – Κωρύκειο άντρο –  Λιλαία – Πυρά Ηρακλέους.

Σελ. 53 Άμφισσα – Αγ. Ευθυμία – Αρχαίο Κάλλιο – Ποτιδάνια

Σελ. 77Κίνδυνοι από επέκταση ΑΠΕ και Υδατοκαλλιεργειών στο Γαλαξίδι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s