Παρατηρήσεις επί της εισήγησης, της Παναγούλας Μέγκου από τους Πολίτες στο Προσκήνιο ( τοπικής συμβούλου στην Δημοτική Κοινότητα Δεσφίνας )

Μαζί με το κείμενο  που καταθέσαμε ως   «  ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ », έχω να προσθέσω τα παρακάτω:

Αναφορικά με  την

  • «ΕΙΣΗΓΗΣΗ ( σελ. 1)

«Στρατηγική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της μελέτης Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας». (http/www.ypeka.gr/Default.aspx/tabid=5148language-GR)»

Το ΥΠΑΠΕΝ ( πρώην ΥΠΕΚΑ ) , ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ τα ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ, από τις 4/6/2015.

  • «ΕΙΣΑΓΩΓΗ (σελ 2)

Επιβάλλεται ο χαρακτηρισμός του Δήμου Δελφών ως τουριστικής προτεραιότητας σε όλη την έκτασή του. Οι δευτερεύουσες δραστηριότητες της εξόρυξης βωξίτη, των ιχθυοκαλλιεργειών και των ΑΠΕ, μπορούν να συνυπάρξουν (σε καμία περίπτωση όμως κατά προτεραιότητα και ανταγωνιστικά).»

Για να ισχύσει το προαναφερθέν, χρειάζεται:

α) Να δηλωθεί ο Δήμος Δελφών , ΟΛΟΣ, Αναπτυσσόμενος Τουριστικά και όχι ΜΟΝΟ για Εναλλακτικό Τουρισμό, όπως έχει δηλωθεί στο Εθνικό Χωροταξικό Τουρισμού. Αν δεν γίνει αυτό, η άνωθεν πρόταση της ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ, δεν ισχύει, διότι βάση του Χωροταξικού της Βιομηχανίας , Η Μεταλλεία είναι Κυρίαρχη δραστηριότητα και όχι Δευτερεύουσα. Συνεπώς για να γίνει ο Τουρισμός ΚΥΡΙΑ Δραστηριότητα του Δήμου μας, ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει η παραπάνω συνθήκη. Τα ευχολόγια και οι προθέσεις δεν επαρκούν.

β)Να γίνει Αλλαγή στους Χάρτες τόσο αυτών που βρίσκονται μέσα στο Τεύχος 1 της Μελέτης – στην ΠΡΟΤΑΣΗ, όσο και αυτών που βρίσκονται στην ΣΜΠΕ. Αν παραμείνουν οι χάρτες ως έχουν, όλη η άνω πρόταση της ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ, είναι ανεφάρμοστη. Π.χ. Το Γαλαξίδι με βάση τους χάρτες, είναι ανάμεσα στις υδατοκαλλιέργειες και στις ανεμογεννήτριες!!!!!κατ’ άλλα, είναι Παραδοσιακός οικισμός, Τουριστικό αγκυροβόλιο και Τουριστικός Προορισμός!!!!

3)  Άξονας 7: Τουρισμός – Φύση και Πολιτισμός

« Μετατροπή του Λιμένα της Ιτέας ως Λιμένα- Πύλη κρουαζιέρας Διεθνούς εμβέλειας»

Να Δηλωθεί ο Λιμένα Ιτέας, Ως ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ. Άλλωστε και οι μελετητές , τόσο στο Τεύχος 1- ΠΡΟΤΑΣΗ  ( σελ.71 ), όσο και στην ΣΜΠΕ ( σελ. 188 και σελ. 198 ), αναφέρουν το Λιμάνι της Ιτέας, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ.

  • Στο Τεύχος 1 – Πρόταση Φεβρουάριος 2014

Σελ. 156 Στις υπάρχουσες  εγκαταστάσεις ΑΠΕ  να ΜΗΝ προστεθεί Της Άμφισσας, αλλά ούτε και της Δεσφίνας που δεν έχουν γίνει ακόμη.

Το μεγάλο Αιολικό Πάρκο της Δεσφίνας, θα καταλάβει 3.700 στρέμματα Δημοτικής γης, για 35 και πλέον χρόνια. Ήδη έχει δεσμεύσει την γη 15 χρόνια τώρα. Τα  25 εκατομμύρια ευρώ που επιδοτεί το ελληνικό κράτος την δημιουργία του συγκεκριμένου Αιολικού Πάρκου, να δοθούν στον Δήμο Δελφών για  Αναπτυξιακά έργα.

Οι ανεμογεννήτριες δεν προσφέρουν καμία ανάπτυξη στην περιοχή, αλλά αντιθέτως την υποβαθμίζουν. Δεν παρέχουν θέσεις εργασίας. Το οικονομικό αντιστάθμισμα προς τον Δήμο Δελφών είναι πενιχρό σε σχέση με τα 25 εκατομμύρια επιδότησης. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι μεγάλη , μιας και από τα 3.700 στρέμματα γης  που δεσμεύει το πάρκο, τα 2.500 στρέμματα, είναι δάσος και δασική γη, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Δασαρχείου. Αν Υπάρχει Δημόσιο συμφέρον και όφελος στην Τοπική κοινωνία , ας αναφερθεί.

  • Τελευταία σελίδα

«Στο Τεύχος ΣΜΠΕ Φεβρουάριος 2014.

Για την πρόταση και το τοπίο της ΣΜΠΕ ισχύουν οι παρατηρήσεις που έγιναν προηγουμένως.»

Η Πρόταση και το Τοπίο, είναι διαφορετικά τεύχη της  Μελέτης και δεν ανήκουν στην ΣΜΠΕ. Η ΣΜΠΕ, αποτελεί, από μόνη της ξεχωριστό τεύχος της Μελέτης.

Από το  κείμενο της εισήγησης που βάζετε σε διαβούλευση απόψε, λείπει οποιαδήποτε αναφορά στην  ΣΜΠΕ. Δηλαδή το ποιο σημαντικό κείμενο όλης της Μελέτης, μιας και αυτό το κείμενο όπως αναφέρει και η ΕΙΣΗΓΗΣΗ, ΗΤΑΝ  σε διαβούλευση στο πρώην ΥΠΕΚΑ, τωρινό ΥΠΑΠΕΝ, δεν μπαίνει ουσιαστικά σε διαβούλευση.

Συνεπώς, χωρίς τοποθέτηση ή προτάσεις επί αυτής, από το Δήμο Δελφών και τους Δημότες του, σημαίνει και αποδοχή της? Το να λέγεται « …..ισχύουν οι παρατηρήσεις που έγιναν προηγουμένως», είναι γενικό και αόριστο. Σε ποιες σελίδες αναφέρονται οι παρατηρήσεις??? Άλλωστε η μελέτη, αυτοαναιρείται. Επομένως, για να μιλάμε κατ’ ουσία, οφείλει η Εισήγηση να έχει προτάσεις και για την ΣΜΠΕ.

Παρότι τα χωροταξικά έχουν ως διαδικασία παγώσει μιας και έχει αλλάξει ο εθνικός σχεδιασμός, εκτιμάμε ότι η διαδικασία ανταλλαγής απόψεων που γίνεται απόψε είναι πολύτιμη για όλους μας .

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s