ΑΡΘΡΟ του Δ. ΜΠΑΚΑ

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι Πολίτες στο Προσκήνιο είναι μια δημοτική κίνηση η οποία δημιουργήθηκε για να παλέψει, να διεκδικήσει και τελικά να επιβάλλει μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία να ξέρει να ακούει, να νοιάζεται και να δρα με γνώμονα το κοινό καλό και όχι τα διαπλεκόμενα κομματικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα τα οποία ακολουθούνταν υπόγειες διεργασίες υπερίσχυαν μέχρι σήμερα στο νομό μας.
Η Δημοτική κίνηση Πολίτες στο Προσκήνιο συμμετέχει στην προεκλογική διαδικασία αξιοποιώντας και τη μέχρι τώρα δράση της και τις εμπειρίες της, αναπτύσσοντας τις απόψεις της, ξεκαθαρίζοντας τις αρχές και τους άξονες που διέπουν την συγκρότηση και λειτουργία της. Διαμορφώνει μια νέα πολιτική συνείδηση, όπου όχι μόνο διαφοροποιείται από τις λειτουργίες του παρελθόντος, αλλά αρθρώνει νέο πολιτικό λόγο. Συμμετέχοντας στην προσπάθεια και το διάλογο θα αναφερθώ σε κάποια ζητήματα που συχνά μπαίνουν για συζήτηση στις συγκεντρώσεις της κίνησης από δημότες φίλους και μη.
Λόγω την ημερών σε αυτά που γράφονται, θα βρείτε λέξεις που χρησιμοποιούνται από όλους. Ωραία λόγια, δημοκρατικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα: ο λόγος στον πολίτη, οι αιρετοί να εμπιστεύονται τη φωνή της κοινωνίας, συνεχής και ουσιαστικός διάλογος, οι θεσμοί θα λειτουργούν άψογα, συμφέρον του λαού, λαϊκή εξουσία, ο συνδυασμός μας συνδυάζει την εμπειρία, την τεχνογνωσία, τη δυναμική, το όραμα και τη διάθεση για δουλειά και λοιπά τέτοια που καταντούν φαιδρά.
Η διαφορά μας είναι ότι εμείς ότι λέμε τα εννοούμε, προτείνουμε για όλα θέματα και το αποδεικνύουμε καθημερινά με όλες τις δράσεις μας. Ενώ αυτοί έχοντας την εξουσία με κομματική κάλυψη και όχι μόνο, πράγμα που επιμελώς κρύβουν όπου τους συμφέρει και μιλούν για ανεξαρτησία, ότι είναι ακομμάτιστοι κλπ. για να αποφύγουν την οργή του κόσμου για τα κόμματα, έκαναν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που τώρα λένε για να αρπάξουν την ψήφο σας και οδήγησαν τον τόπο στο βάλτωμα και την υπανάπτυξη. Ποιος εγγυάται ότι δεν θα κάνουν τα ίδια; Τα ίδια συμφέροντα εξυπηρετούν και αυτά δεν άλλαξαν. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και ανάληψης ευθύνης, αντίθετα μάλιστα υπερασπίζοντας το «έργο τους», γράφουν θέσεις για το τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι. Για το τι θα κάνουν αυτοί, πέρα από τα γενικόλογα χιλιοειπωμένα, ούτε κουβέντα, για να μην θίξουν ούτε στο ελάχιστο συμφέροντα στα οποία υπολογίζουν τη στήριξή τους, ούτε να έρθουν σε αντίθεση με συντεχνίες και ομάδες μήπως χάσουν ψήφους. Εξάλλου από τον τρόπο που γράφουν τη διακήρυξη τους είναι σαφής ο διαχωρισμός: Εμείς οι έχοντες την εντολή και τις πλάτες και εσείς που σας λέμε ωραία λόγια για να μας ψηφίσετε και αύριο δεν θα σας ξέρουμε θα μας χειροκροτείτε όμως στα πανηγύρια ενώ εμείς θα ξεπουλάμε τον τόπο στα συμφέροντα που αλληλοστηριζόμεθα. Εκεί που τα μπερδεύουν λίγο, είναι ότι τη διακήρυξη τους τη γράφει ο ένας και οι άλλοι ακολουθούν ή την αποφάσισαν οι πολλοί και εξέλεξαν τον έναν, για αυτό χρησιμοποιείται και το Εγώ και το Εμείς, σαφείς εκφράσεις συμφερόντων, διαπλοκής και ποιος έχει το πάνω χέρι.

 

 

1. Διακήρυξη :

Τη δημοτική κίνηση Πολίτες στο Προσκήνιο και όλους τους συμμετέχοντες στα ψηφοδέλτια και στις δράσεις της, δεσμεύει η Διακήρυξη που εκδόθηκε στις 16/02/2014 όπως τονίζεται σε αυτήν. Χαρακτηριστικά σημεία της Διακήρυξης τα οποία εννοούμε και δεσμευόμαστε είναι:
1. Ξεκινάμε με Όραμα και Ελπίδα για μια άλλη Αυτοδιοίκηση. ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε την κατάσταση.
2. Δημιουργία ενός Ενωτικού Δημοκρατικού Μετώπου χωρίς κομματικούς εναγκαλισμούς για την αναγέννηση του Δήμου Δελφών.
3. Διαφάνεια και Εκδημοκρατισμός των θεσμών με τη δημιουργία προϋποθέσεων συμμετοχής των πολιτών.
4. Συμμετοχικός προϋπολογισμός.
5. Καθιέρωση δημοψηφισμάτων τοπικών και θεματικών εφ΄ όσον η πλειοψηφία των πολιτών το απαιτεί.
6. Δημόσια διοίκηση στραμμένη στον πολίτη και όχι στους ημέτερους. Τέλος στο πελατειακό σύστημα.
7. Δήμος Αυτοδιοικητικός και Τοπικός – ΟΧΙ στον Καλλικράτη.
8. Συνεχίζουμε, Δίνουμε τη μάχη μας δυναμικά, με αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια.
9. Συζητάμε – Αποφασίζουμε – Προχωράμε όλοι μαζί. Με δημότες ενεργούς συμμέτοχους στις κοινές προσπάθειες. Οργάνωση τοπικών κινημάτων σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό.
10. Μας δεσμεύουν ηθικά και αποφασιστικά η διακήρυξη μας και οι αποφάσεις των ανοιχτών συνελεύσεων που πραγματοποιούμε.

2. Προεκλογικές συγκεντρώσεις:

Δεν είναι κάτι καινούργιο για τους Πολίτες στο Προσκήνιο. Συγκεντρώσεις, ανάλυση θεμάτων και αποφάσεις για δράση γίνονταν από τότε που ιδρύθηκαν σ΄ όλη τη διάρκεια της Δημοτικής θητείας και θα συνεχίζονται να γίνονται. Τώρα με την ευκαιρία των Δημοτικών Εκλογών έγιναν πιο πυκνές και κύρια επεκτάθηκαν σ΄ όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου. Σ΄ αυτές ο κάθε δημότης ανεξάρτητα τι ψήφισε ή τι θα ψηφίσει, μπορεί να συμμετάσχει, να αναπτύξει τον προβληματισμό του, να βάλει θέματα προς συζήτηση, με μόνη υποχρέωσή του το σεβασμό στη συγκέντρωση και τη συζήτηση και το διαθέσιμο χρόνο στους άλλους συνομιλητές. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι συγκεντρώσεις πασαρέλας υποψηφίων ούτε στάχτη στα μάτια ότι ακούμε τους δημότες. Είναι όμως κάλεσμα συμμετοχής.

3. Υποψήφιος Δήμαρχος:

ΜΕΓΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. Ένας πολύτεκνος οικογενειάρχης, ένας εργάτης της επιστήμης της τέχνης και του χεριού. Με άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες, επιλέξαμε για υποψήφιο Δήμαρχο με την κίνησή μας τον Παναγιώτη. Τον επιλέξαμε γιατί είναι ένας από εμάς. Γιατί σαν Δημοτικός Σύμβουλος στην τριετία διακρίθηκε για την συνέπεια και την μαχητικότητά του, για την ανιδιοτέλεια, τη συλλογική του δράση, την παρουσία του με θέσεις και προτάσεις παντού και την πιστή εφαρμογή των αξιών της κίνησης. Δεν μας επιβλήθηκε γιατί ήταν γαλαζοαίματος, από μεγάλο σόι, από κομματικά οικονομικά, συντεχνιακά, τοπικιστικά συμφέροντα. Τα κριτήριά μας δεν ήταν το χρώμα των ματιών η φωτογένεια και άλλα στοιχεία πασαρέλας.
Όλα τα μέλη της κίνησης στέκονται και θα στέκονται στο πλευρό του Παναγιώτη. Δεν είναι μόνος, είναι επικεφαλής στην κίνησή μας. Πρώτος μεταξύ ίσων. Και ήδη άρχισε να φαίνεται έντονα η συλλογική δουλειά. Δεκάδες άρθρα, αναλύσεις θεμάτων και διαμορφώσεις προτάσεων έχουν δει το φως της δημοσιότητας από μέλη της κίνησης και έχουν αναλυθεί σε συγκεντρώσεις. Νέοι άνθρωποι μες νέες ιδέες διεκδικούν συμμετοχή, με εμβάθυνση της Δημοκρατίας να δείξουν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, προοπτικής και ελπίδας, με τελικό στόχο, μέσα από τη ζωντανή δράση τους στο Δημοτικό Συμβούλιο να μεταφράσουν τις πραγματικές ανάγκες σε πλειοψηφικό ρεύμα και επιτακτικό αίτημα πραγμάτωσής τους.

4. Υποψήφιοι Σύμβουλοι:

Υποψήφιος με το συνδυασμό μας μπορεί να είναι κάθε δημοκρατικός πολίτης που συμφωνεί με τη διακήρυξη μας και εγκρίνεται από την τοπική συνέλευση.
Η διαφάνεια, ο συλλογικός τρόπος αποφάσεων και δράσης, η προσωπική διαδρομή του καθένα μας, η δέσμευση του καθένα μας ότι δουλεύει συλλογικά για τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, είναι η απάντηση στην έκφραση ιδιοτελών συμφερόντων, της ρουσφετολογίας, του κομματισμού και τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Δεν αφήνουμε κανέναν έξω από την προσπάθεια για μια αγωνιστική αντίληψη. Απευθυνόμαστε χωρίς προκαταλήψεις. Συζητάμε με ανθρώπους, ομάδες και κινήσεις όπου μπορούμε να έχουμε κοινή δράση. Απευθυνόμαστε σ΄ όλους που θίγονται από την Κυβερνητική Πολιτική και την έκφρασή της στο Δήμο. Βρισκόμαστε με μάχιμους ανθρώπους εν δυνάμει συμμάχους μας.
Είμαστε αντίθετοι σε όποιον εκφράζει ιδιοτελή συμφέροντα ( κομματικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, συντεχνιακά, τοπικιστικά κ.λπ.)
Ξεσκεπάζουμε και αποφεύγουμε τους πολιτικάντηδες και τους επαγγελματίες του είδους. Δεν θα γίνουμε πλυντήριο του οποιουδήποτε άσκησε και μέσω του Δήμου αντιλαϊκή πολιτική κατευθυνόμενη από κάθε είδους συμφέροντα, του καθένα που είδε την εκλογή του στο Δήμο σαν εφαλτήριο για προσωπικές επιδιώξεις ή έγινε πειθήνιο όργανο της κάθε εξουσίας ανίκανος να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον. Τον καθένα που αν και εκλεγμένος ήταν απών από όλα τα προβλήματα των δημοτών ακόμη και στα στοιχειώδη, ή δεν έπαιρνε θέση σε σπουδαία και καθοριστικά για την ύπαρξη της ζωής στο Δήμο λόγω υποχρεώσεων. Όποιος έχει υποχρεώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του Δήμου, είναι απαράδεκτο να ζητάει να εκλεγεί στα όργανα του Δήμου.
Το φασισμό θα τον παλέψουμε σε κάθε του μορφή, με κάθε τρόπο, από τους υποστηρικτές του δεν θέλουμε τη συναναστροφή τους, ούτε την ψήφο τους. Τους φτύνουμε κατάμουτρα.
Μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών θα διαμορφώσουμε το ψηφοδέλτιό μας στη συντριπτική πλειοψηφία από νέα πρόσωπα, τα οποία καλούμε κοντά μας με τις ιδέες τους και με τις απόψεις τους. Ψηφοδέλτιο Ελπίδας και νίκης. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας που απορρέουν και στηρίζονται στους δημότες του Δήμου μας. Και η μέχρι τώρα διαδικασία δείχνει ότι κάτι καινούργιο και ελπιδοφόρο γεννιέται με έντονους ρυθμούς στο Δήμο Δελφών και σε όλη τη Φωκίδα.

5. Σκοπός συμμετοχής:

Σκοπός δεν είναι με κάθε μέσο και πολλά ¨θα¨ η απόκτηση της πλειοψηφίας στο Δήμο, η οποία με παλαιοκομματικές συμπεριφορές θα έχει σαν αποτέλεσμα να παρασύρει το Δήμο κάτω από τον πάτο στον οποίο βρίσκεται σήμερα και να απογοητεύσει τους πολίτες.
Σκοπός δεν είναι να συνενώσουμε ένα ετερόκλητο πλήθος προσωπικών και κοντόφθαλμων μικροσυμφερόντων, χρεοκοπημένες ελιτ, φατρίες και κομματικές συντεχνίες οι οποίες συντεταγμένα εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή τα οποία λυμαίνονται τον τόπο οδηγώντας τον στον αφανισμό και από τα αποφάγια τους επιβιώνουν οι ίδιοι.
Σκοπός δεν είναι απλώς να φύγει το διεφθαρμένο και καταστροφικό σημερινό καθεστώς με τις όποιες μεταμορφώσεις του, τις οποίες ούτε αυτές καταφέρνει, και να αντικατασταθεί από ένα ίδιο με διαφορετικά πρόσωπα ίδιας όμως πρακτικής και λειτουργίας.
Σκοπός είναι η κοινωνία των πολιτών να πάρει τις τύχες στα χέρια της, να αναδείξει ανθρώπους μέσα από αυτήν, ανθρώπους που σέβονται το δημόσιο χρήμα και την περιουσία του Δήμου με διαφάνεια και λογοδοσία. Ανθρώπους που θα δουλεύουν δημοκρατικά και συλλογικά με ανιδιοτέλεια και σεβασμό στους συμπολίτες τους και στο περιβάλλον που θα αξιοποιήσουν όλες τις πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις του τόπου προς όφελος των κατοίκων και των επόμενων γενεών και όχι να τις χαρίζουν στον κάθε τυχάρπαστο άρπαγα.
Για μια αυτοδιοίκηση με θεσμούς πρόνοιας και αλληλεγγύης, που προβληματίζεται αναζητάει και συνθέτει λύσεις, ενημερώνεται και ενημερώνει, μελετάει και προτείνει, αξιοποιεί όλους τους δημότες.
Οι πολίτες στο Προσκήνιο δεν θα πάψουν να υπάρχουν την άλλη μέρα των εκλογών. Είτε έχουν την πλειοψηφία στο Δήμο είτε όχι και πολίτες θα είναι και στο προσκήνιο θα είναι, να διεκδικούν τη ζωή τους και την ευημερία του τόπου. Ο δήμος είναι ένα καλό και χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια αυτή και γίνεται πολύ πιο δύσκολη η κατάσταση όταν αυτό το εργαλείο περνά στα χέρια αυτών που τόσα χρόνια έχουν στεριώσει αυτό το αντιλαϊκό και καταστροφικό για τον τόπο οικοδόμημα για να λυμαίνονται τον πλούτο της περιοχής. Αν θα τα καταφέρουμε εξαρτάται και από εμάς και από την ψήφο των συνδημοτών μας.
Καλούμε τους νέους ανθρώπους τους ανθρώπους με νέες ιδέες και όρεξη να ξεπεράσουν την αποστροφή τους προς τα κοινά, που τους έχει δημιουργήσει αυτό το σύστημα της διαπλοκής και της ρεμούλας και να πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια. Να συμμετέχουν στην κίνηση τους και να στελεχώσου τα ψηφοδέλτιά της.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Δ. ΜΠΑΚΑΣ

 

 

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s