ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» για το Δ.Σ. του Δήμου της 25-1-2012

Το Δ.Σ. αυτό είναι το 1ο για το 2012

Το Δ.Σ. ξεκίνησε στις 18:30 και ολοκληρώθηκε στις 23:20. Το σύνολο των θεμάτων ήταν 23 (είκοσι τρία).

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μπήκε εκτός ημερησίας θέμα, από 34 πολίτες (υπογραφές), για το «ΧΑΡΑΤΣΙ» της ΔΕΗ στα ακίνητα. Το θέμα έγινε δεκτό από το σώμα και συζητήθηκε. Οι πολίτες τοποθετήθηκαν και πήραν την διαβεβαίωση από τον Δήμαρχο και το Δ.Σ. για την υποστήριξη του Δήμου στην κινητοποίησή τους αυτή.

Για το θέμα αυτό πρέπει να πούμε, ότι είναι η τέταρτη μαζική παρέμβαση πολιτών στο Δ.Σ. του Δήμου Δελφών, από τότε που έχουν οι ίδιοι ως Πρωτοβουλία Πολιτών κινητοποιηθεί.

Η δημοτική μας κίνηση, έχει ουσιαστικά στηρίξει και πρωτοστατήσει στο θέμα αυτό. Μέσα στο Δ.Σ. δύο ακόμα φορές, το βάλαμε θέμα προ ημερησίας, εμείς σαν παράταξη.

Έχουμε βοηθήσει ουσιαστικά στην οργάνωση αυτών των κινητοποιήσεων. Μαζεύτηκαν περισσότερες από 600 υπογραφές πολιτών και κατατέθηκαν στο Δ.Σ. του Δήμου, (αρχές Νοεμβρίου). Εκεί ουσιαστικά αναγκάστηκαν ακόμα και όσοι δεν θα ‘θελαν, να δηλώσουν στήριξη ομόφωνη προς τους πολίτες, να πάρουν θέση ενάντια στο μέτρο ως αντισυνταγματικό ομόφωνα, και να περάσει πλειοψηφικά η πρόταση, παρά την αντίδραση του δημάρχου, «οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου να επανασυνδέουν το ρεύμα όπου το κόψει η ΔΕΗ»

Σήμερα με την συνεχή πίεση του κόσμου που ουσιαστικά εμείς την οργανώνουμε και στηρίζουμε, έχουμε ως αποτέλεσμα την συλλογή των στοιχείων όλων εκείνων που αρνούνται να πληρώσουν το ΧΑΡΑΤΣΙ, την οργάνωση των ένδικων μέσων με δύο δικηγόρους που χρησιμοποιούμε ενάντια στην ΔΕΗ, και τον Δήμο να μας ακολουθεί θέλοντας και μη.

Τα θέματα που είχαμε σε αυτό το Δ.Σ. δεν ήταν ουσιαστικά από πολιτικής πλευράς τουλάχιστον και δεν αφορούσαν τον Δήμο στο σύνολό του, τα περισσότερα από αυτά.

Από αυτά μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα θέματα 9, 11 & 12.

Θέμα 9ο Αφορά την μελέτη της εταιρείας Ακτομηχανικής για τις παραλίες της Ιτέας.

Το θέμα αυτό έχει έρθει από την Περιφέρεια για να γνωμοδοτήσει ο Δήμος.

Ανατέθηκε η συγκεκριμένη μελέτη το 2006 από την Νομαρχία. Στην πορεία η αρχική μελέτη-πρόταση της εταιρείας δεν έγινε αποδεκτή, ως ακαλαίσθητη 1ον και με αμφίβολα αποτελέσματα 2ον, με συνέπεια να ζητηθεί και δεύτερη μελέτη, με την βοήθεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου.(σε αυτό συμφώνησε και η Ακτομηχανική). Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει εξειδικευμένο τμήμα μελέτης – διαμόρφωσης των ακτών, με δυνατότητα προσομοίωσης.

Σήμερα το θέμα μας στο Δ.Σ. (αυτό δηλαδή που μας ζητούσε η Περιφέρεια), ήταν να αποφασίσουμε, ποια από τις δύο μελέτες θα προκριθεί. Η αρχική της Ακτομηχανικής, ή η δεύτερη του Πανεπιστημίου. Έτσι ώστε ο μελετητής, να συνεχίσει πάνω στην προκρινόμενη, την μελέτη του για τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις.

Σας αναφέρω το θέμα αυτό, όχι για την ουσία του,(αυτή την στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει η υλοποίησή του), αλλά επειδή αναπτύχθηκε ένας προβληματισμός και έγιναν διάφορες συζητήσεις, μέσα στην τοπική κοινωνία.

Πρέπει να πούμε ότι από πλευράς κόστους το έργο αυτό θα το χαρακτηρίζαμε «Φαραωνικό», η υλοποίησή του εκτιμάται στα 7,5 εκ.€!

Χρήματα για τέτοιου είδους έργα δεν υπάρχουν, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Δεν υπάρχουν και αντίστοιχα προγράμματα. Η λογική που το φέραν από την Περιφέρεια, ήταν πως τα χρήματα για την μελέτη έχουν εγκριθεί και έχουν ως σήμερα πληρωθεί 50.000€ για το πρώτο μέρος της. Θέλουν λοιπόν να την ολοκληρώσουν ελπίζοντας σε κάποιο μελλοντικό πρόγραμμα που θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν.

Αρνητική ψήφο ως προς το θέμα αυτό έδωσαν οι Αναγνωστόπουλος και Δρακάκης.

Οι υπόλοιποι ψηφίσαμε θετικά, υπέρ της μελέτης του Πανεπιστημίου, για να προχωρήσει ο μελετητής στις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις που θα υπάρξουν, αν το έργο αυτό υλοποιηθεί, ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς τις σχετικές άδειες και εγκρίσεις.

Θέμα 11ο Εκλογή Λιμενικής Επιτροπής Γαλαξιδίου.

Αυτό το θέμα αφορά όλο τον Δήμο στο μέλλον. Είναι σημαντικό, γιατί ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα οικονομικό πόρο για τον Δήμο, που ίσως αποδειχτεί αρκετά σοβαρός, εφόσον καταφέρουμε να δημιουργηθεί Λ.Τ. του Δήμου.

Τι ισχύει σήμερα: Στην Φωκίδα υπάρχει ένα Λιμενικό Ταμείο. Το Λ.Τ. Φωκίδας με έδρα την Ιτέα. Ουσιαστικά και Τυπικά αυτό ανήκει στην Περιφέρεια. Το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας ελέγχει όλες τις ακτές που ανήκουν στον Νομό αυτό.

Τι επεδίωξαν στο παρελθόν οι Δήμοι: Οι Δήμοι ανέκαθεν ήθελαν τα Λιμενικά Ταμεία να περάσουν σε αυτούς και να ελέγχονται από τους ίδιους. Οι λόγοι είναι προφανείς. Αυτό το πάγιο αίτημά τους στην περιοχή μας, προσπάθησαν και επεδίωξαν να το υλοποιήσουν, οι Δήμαρχοι του Γαλαξιδίου Γουργουρής και Ιτέας Εμμανουήλ.

Ο Γουργουρής κατάφερε το 1998 να κάνει την σύσταση του Λ.Τ. Γαλαξιδίου. Δηλαδή υπεγράφη η σχετική Υπουργική Απόφαση που δημιουργούσε το συγκεκριμένο Λ.Τ.

Ο Εμμανουήλ στην διάρκεια της θητείας του, δεν κατάφερε να «πάρει» την σχετική υπογραφή, για την δημιουργία Λ.Τ. Ιτέας. Έτσι το αίτημα αυτό του Δήμου Ιτέας δεν ικανοποιήθηκε.

Τι προοπτικές υπάρχουν: Η προοπτική είναι 1ον να παραμείνει ένα Λ.Τ., δηλαδή όπως υπάρχει σήμερα, ή 2ον στην θέση του, σύμφωνα με τον Καλλικράτη, να δημιουργηθούν τρία!!! Δηλαδή Λ.Τ. Νομού, Λ.Τ. Δήμου Δελφών και Λ.Τ. Δήμου Δωρίδας.

Οι επιδιώξεις όπως καταλαβαίνουμε, είναι φυσικά διαφορετικές, από την κάθε μεριά.

Η Περιφέρεια θέλει να ελέγχει το σύνολο των ακτών, ενώ αντίστοιχα ο Δήμος Δελφών κάνει προσπάθεια να πάρει αυτό που του αναλογεί. Ο Δήμος Δωρίδας δεν έχει ως σήμερα κάνει ενέργειες προς κάποια κατεύθυνση.

Τι επιδιώκει ο Δήμος φέρνοντας το θέμα αυτό: Εάν καταφέρει να λειτουργήσει το υφιστάμενο Λ.Τ. Γαλαξιδίου, το οποίο είναι ανενεργό από γενέσεώς του, τότε άμεσα θα ελέγχει τις ακτές που βρίσκονται μπροστά από την οικιστική περιοχή της Δημοτικής ενότητας αυτής. Στην συνέχεια θα προσπαθήσει να πάρει στον έλεγχό του τις ακτές που είναι μπρος από την οικιστική περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας (από Βραχάκια ως Βωξίτες ή Καμνιώτισσα) και ταυτόχρονα να μετονομάσει το Λ.Τ. Γαλαξιδίου σε Λ.Τ. Δήμου Δελφών. Φυσικά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Η δική μας θέση είναι ΝΑΙ στην ενεργοποίηση του Λ.Τ. Γαλαξιδίου και στην συνέχεια στην δημιουργία Λ.Τ. Δήμου Δελφών.

Έτσι είπαμε ναι στην δημιουργία Λιμενικής Επιτροπής, η οποία σήμερα θα αποτελείται μόνο από Γαλαξιδιώτες, την στιγμή που αφορά μόνο το Γαλαξίδι.

Τι ειπώθηκε στο Δ.Σ.:

  • Ο Δήμαρχος στην ενημέρωση που έκανε για το θέμα, ξεκαθάρισε πως αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε Λ.Τ. Δήμου Δελφών, τότε η έδρα θα είναι στην Ιτέα. Η τοποθέτησή του αυτή έγινε, γιατί όπως καταλαβαίνετε, είχε υπόψη του συζητήσεις, αιτιάσεις και απαιτήσεις πολιτών, φυσικά από Γαλαξίδι και Ιτέα, που ερίζουν από τώρα για την έδρα.(«Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον είπαμε» όπως λέει η παροιμία).
  • Ο Καραχάλιος στην αρχή έτσι ακριβώς το έβαλε, περί αντιθέσεων τοπικιστικών, άρα κατέληξε να μην πάρουμε απόφαση και να περιμένουμε. Δηλαδή προτιμούσε να ρισκάρει να χαθεί το Λ.Τ. ακόμα και από τον Δήμο, παρά να βρεθεί αντιμέτωπος με το πολιτικό κόστος από την ψήφιση μιας τέτοιας απόφασης.
  • Ο Κουτονιάς πάνω εκεί είπε ανοιχτά πως οι Γαλαξειδιώτες θέλουν το Λ.Τ. και πραγματικά θα έχουν πρόβλημα αν η έδρα φύγει από εκεί.

Η δική μας τοποθέτηση: Αναφέρθηκα στην ανάγκη Δημοτικού Λ.Τ., και τους είπα πως προσωπικά αισθάνομαι δημοτικός σύμβουλος όλων των δημοτών μας. Όλοι μας εδώ είμαστε δημοτικοί σύμβουλοι του κάθε δημότη μας, άσχετα αν εκλεγόμαστε σε συγκεκριμένη δημοτική ενότητα. Είναι λογικό από τους συμπολίτες μας, από τον τόπο που εκλεγόμαστε, να μας ασκούνται προσωπικές πιέσεις για διάφορα θέματα που τους αγγίζουν περισσότερο. Πρέπει εμείς πρώτοι όμως, να ξεχωρίζουμε την πραγματικότητα και τι συμφέρει το σύνολο του Δήμου κάθε φορά, από τον συναισθηματισμό και τα μικροπολιτικά συμφέροντα.

Αν δημιουργηθεί Λ.Τ. Δήμου Δελφών, στην συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό ή άλλο, πρέπει να ορίσει κριτήρια, για το πως θα επιλεγεί η έδρα του κλπ.

Είναι φανερό και σε αυτό πρέπει να σταθούμε, ότι ακόμα μία «εφεύρεση» του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, θα δημιουργήσει προβλήματα. Δημιουργώντας αρμοδιότητες και χώρους ευθύνης σε όμορα Λ.Τ. αν τελικά λειτουργήσουν δύο και τρία στην Νομό μας.

Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει όταν το ένα Λ.Τ. πετάει το μπαλάκι στο άλλο. Αν κάποιο γεγονός που το απεύχονταν έχει συμβεί στα όρια ευθύνης τους (δύο Λ.Τ.), ή το ανάποδο αν το γεγονός που συμβαίνει «έχει» χρήμα. Θα τσακώνονται κάθε φορά σε ποιό Λ.Τ. ανήκει η περιοχή που έγινε το ένα ή το άλλο περιστατικό.

Η Ψηφοφορία: Ψηφίστηκε η εισήγηση με πλειοψηφία. Κατά Δρακάκης, Παρόν Αραπόπουλος.

Θέμα 12ο Δημοτική Κατασκήνωση ΚΡΟΚΙ

Έγινε ενημέρωση από την αντιδήμαρχο κα. Μπακολουκά

Το ΚΡΟΚΙ είναι τοπωνύμιο δασικής περιοχής πάνω από τους Δελφούς.

Έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο εδώ και πολλά χρόνια στον Δήμο Δελφών για να μπορούν να κατασκηνώνουν οι Δελφιώτες κυρίως το Καλοκαίρι κάνοντας διακοπές.

Με τα χρόνια, 40 περίπου οικογένειες, έφτιαξαν εκεί μόνιμες κατασκευές (σπίτια δηλαδή, ακόμη και Φιλανδικό έχουν κάνει) και ουσιαστικά έχουν οικειοποιηθεί τον χώρο. Το δημόσιο σήμερα, για τους παραπάνω λόγους άρει την παραχώρησή του αυτή. Η αντιδήμαρχος μας ενημέρωνε ουσιαστικά για τις ενέργειες που έχει κάνει ο δήμος, ώστε να αναστείλουν την απόφαση αυτή, υπέρ των πολιτών που έχουν κάνει τις κατασκευές.

Μετά την εισήγησή της αυτή, εμείς ως παράταξη κάναμε παρέμβαση και πάρα πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις, για το εάν έχουν δοθεί κλήροι, αν υπάρχει κάποια λίστα πολιτών που επιθυμούν να κατασκηνώσουν εκεί και την κρατάει ο Δήμος, αν μπορεί να πάει όποιος πολίτης θέλει, κλπ

Στην τοποθέτησή μας ανέφερα πως είμαστε υπέρ του Δημοσίου μετά την διαμόρφωση της κατάστασης στον χώρο αυτό σήμερα, και είμαστε ενάντια σε κάθε ενέργεια του Δήμου που μπορεί να γίνει, για να στηρίξει τους πολίτες αυτούς.

Αν πράγματι είναι προς δημόσια χρήση ο χώρος, τότε ο Δήμος πρέπει να ενημερώσει τους πολίτες, να γίνονται αιτήσεις από όποιον θέλει, να μείνει το Καλοκαίρι εκεί.

(ο δήμαρχος που πάντα σχεδόν παρεμβαίνει, στο συγκεκριμένο θέμα δεν έβγαλε κυριολεκτικά άχνα)

Φυσικά δεν έγινε καμία ψηφοφορία.

Τέλος ένα θέμα που πρέπει να το δούμε είναι ο Κανονισμός των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών που πάλι το αναβάλαμε.

Μέγκος Π.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s