Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της δημοτικής κίνησης « πολίτες στο προσκήνιο» κ. Π. Μέγκου στο δημοτικό συμβούλιο της 14/4/2011 του Δ. Δελφών σχετική με την οικονομική απογραφή του δήμου.

Η δημοτική κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ θεωρούμε απαραίτητο να γίνει ανεξάρτητος οικονομικός έλεγχος στους πρώην δήμους. Να αποδοθούν ευθύνες εκεί που θα προκύψουν.

Προς το Δ.Σ. του ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ                                            Άμφισσα 14-4-2011

Θέμα: Οικονομική Απογραφή

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες & Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

   1) Πρώτα-πρώτα θα αναφερθώ στις υποχρεώσεις από έργα ΣΑΤΑ. Υπολογίζω από τον  πίνακα  1 του 5ου θέματος τα ποσά των πιστώσεων ΣΑΤΑ που αναλογούσαν στους  Δήμους για το 2010  αν έπαιρναν όλα τα χρήματα χωρίς περικοπές: Γαλαξίδι 248.420 € ,Γραβιά 290.528 €, Δεσφίνα 217.016 € και Παρνασσός 224.252 € (Υπολογίζω όσα ανακοινώθηκαν με το 22901/30.4.2010 έγγραφο του ΥΠΕΣ επί 4) και με βάση τα ποσά αυτά έπρεπε να κάνουν πρόγραμμα έργων.

     Οι υποχρεώσεις των παραπάνω Δήμων σε τελειωμένα έργα, μελέτες κλπ καθώς και σε συνεχιζόμενα συμβασιοποιημένα το 2010 έργα ανέρχονται ,σύμφωνα με τους πίνακες 2 και 3, για το Γαλαξίδι σε 350.112 €, για τη Γραβιά σε 352.138 €, για τη Δεσφίνα  σε 150.126 €  και για το Δήμο Παρνασσού σε 168.299 €.

     Βάσιμα μπορεί κανείς να υποθέσει ότι οι Δήμοι δημοπράτησαν ή ανέθεσαν απευθείας, εκτέλεσαν και πλήρωσαν  μέσα στη χρήση 2010 ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος ΣΑΤΑ 2010  και εξ αυτού συνάγεται ότι ανέλαβαν υποχρεώσεις πολύ παραπάνω από αυτά που εδικαιούντο και  θα λάμβαναν από το ΥΠΕΣ. (Σε Γραβιά και Δεσφίνα οι μεταφερόμενες υποχρεώσεις ξεπερνούν από μόνες τους τα δικαιούμενα ποσά).

     Άρα οι Δήμαρχοι δέσμευσαν το Δήμο τους χωρίς εξασφαλισμένες, ειδικευμένες για τους ανωτέρω σκοπούς πιστώσεις, παραβιάζοντας το  σχετικό άρθρο του Δημοτ.Κώδικα (158 παρ.6 Ν.3463/2006)

 2) Βλέπω από τον πίνακα 1 ότι οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις σε προμηθευτές ανέρχονται σε 773.284 € για το Γαλαξίδι ,167.510  για τη Γραβιά ,241.154 € για τη Δεσφίνα και 342.725 για το Δ. Παρνασσού. Για να έχουμε ακριβέστερη εικόνα  θα έπρεπε να έχουμε το ποσοστό επί του συνόλου των προμηθειών του κάθε Δήμου. Αλλά και μ’ αυτά τα δεδομένα, αν υπολογιστεί ότι και οι 4 προαναφερόμενοι Δήμοι  έχουν συνολική διαχείριση μικρότερη των 3.000.000 € ο καθένας και ότι οι ανελαστικές τους δαπάνες (μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα κλπ) ξεπερνούν το 1.500.000 € προκύπτει ότι έχουν αφήσει το 30-50% των προμηθειών απλήρωτες. Κατά συνέπεια ισχύουν τα προαναφερόμενα και για την περίπτωση αυτή. Όπως λέει ο λαός μας έκαναν  μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα.

  3) Και να θέλω δεν μπορώ ν’ αφήσω ασχολίαστο τον πίνακα 4 , τα δάνεια. Ο χρόνος λήψης τους (Γαλαξίδι την προηγ. τετραετία 1.750.000 € και πιο πριν κανένα ,Δεσφίνα 5 δάνεια συνολικά 2.014.000 € μέσα στο 2010) με έναρξη της αποπληρωμής όλων  το 2011(!!!!!) αποδείχνει περίτρανα ότι πρυτάνευσε η λογική του να κάνουμε τώρα τη δουλειά μας κι ύστερα ας γίνουν όλα στάχτη.

     Έχω επιπλέον την απορία πως γίνεται ένας ΟΤΑ με 2.900.000 € ετήσια διαχείριση να παίρνει από κρατικό φορέα (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) 2.000.000 € δάνειο μέσα σ’ ένα χρόνο.

  4)Τα ανείσπρακτα έσοδα που έρχονται στο 2011 των πρώην Δήμων Άμφισσας , Γαλαξιδίου, Δελφών, Ιτέας και Παρνασσού μου φαίνονται πολύ μεγάλα αλλά για σωστότερη κρίση χρειάζονται αναλυτικότερα νούμερα. Πάντως το συνολικό ποσό των 2.755.541 € κατά την άποψή μου είναι πολύ μεγάλο.

  5) Τα ταμεία ύψους 215€ Γαλαξίδι, 2103 € Δεσφίνα και 11.449 € Άμφισσα μυρίζουν καμένη γη.

  6) Σημειώνω ακόμα ότι από τον πίνακα 3 προκύπτει ότι στις υποχρεώσεις από άλλη πηγή υπάρχουν για τους πρ. Δήμους Γαλαξιδίου και Δελφών οφειλές 293.724 € και 271.584 € από τακτικά-ανταποδοτικά έσοδα.

   Οι κακές γλώσσες λένε ότι η εταιρία που λειτουργούσε τους βιολογικούς καθαρισμούς αυτών των Δήμων τους παράτησε γιατί της χρωστάνε 270.000 € έκαστος και πιθανολογώ  (και περιμένω την επιβεβαίωσή σας) ότι πρόκειται για τις συγκεκριμένες οφειλές δηλαδή σε απλά ελληνικά οι Δήμοι Γαλαξιδίου και Δελφών δεν βεβαίωσαν ή δεν εισέπραξαν ή εισέπραξαν και τα έδωσαν αλλού τα τέλη αποχέτευσης με συνέπεια τα σπασμένα να τα πληρώσουν -τελείως άδικα  και παράνομα-το 2011 οι δημότες  και των άλλων 6 Δημοτικών  Ενοτήτων του καλλικρατικού Δήμου.

7) Υπάρχουν  κοινότητες με τοπικά έσοδα, παράδειγμα το δάσος Μαυρολιθαρίου , το παζάρι στη Κίρρα κτλ. Πρέπει τα έσοδα αυτά να τα διαχειριστούν με ανταποδοτικότητα οι κοινότητες αυτές.

   Για όλα τα παραπάνω κ. πρόεδρε, η δημοτική κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ θεωρούμε απαραίτητο να γίνει ανεξάρτητος οικονομικός έλεγχος στους πρώην δήμους.

Να ζητήσουμε με απόφαση του Συμβουλίου μας, από τον Υπουργό Εσωτερικών ή τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας τη διενέργεια  έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου καταρχάς για τη χρήση 2010 και, ανάλογα με τα ευρήματα, προχωρώντας προς τα πίσω  προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις υποχρεώσεις του νέου Δήμου, αλλά κυρίως για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους διαχειρίστηκαν με τον τρόπο που δείχνουν τα στοιχεία τα χρήματα όλων των δημοτών. Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει ουσιαστικός οικονομικός έλεγχος, από εξωτερικό φορέα ανεξάρτητο από το Δήμο ο οποίος θα προχωρήσει τόσο όσο βαθειά θα χρειαστεί.

Κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Δήμοι δεν είναι γραμμένοι στο Ε9 κανενός Δημάρχου, Δημοτικού Συμβούλου ή Δημοτικής παράταξης.

Κ. Δημοτικoί σύμβουλοι. Η διαπλοκή οικονομίας και πολιτικής έχει παγιώσει στις κορυφές της την πιο άθλια μορφή κοινωνικού παρασιτισμού στο πρόσωπο μιας ολιγαρχίας με δήθεν δημοκρατικό μανδύα. Οι κοινωνικές δυνάμεις που δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό είναι ανάγκη όχι μόνο να καταγγείλουν το στημένο κάδρο αλλά να το κατεβάσουν και στη θέση του να αναρτήσουν εκείνο που οι ώριμες ανάγκες και δυνατότητες της κοινωνίας επιτάσσουν.

                                                                                Παναγιώτης Μέγκος

                                                                               Δημοτικός Σύμβουλος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s