Απολογισμός & Προγραμματισμός Δράσης

Κατεβάστε το κείμενο σε PDF

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ της κίνησης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ »
Άμφισσα 17/11/2010

Αγαπητοί συντοπίτες.

Το μενού των εκλογών ολοκληρώθηκε με εκλογή του συνδυασμού Φουσέκη, στο νέο Δ. Δελφών. Τώρα έρχεται ο λογαριασμός στη κοινωνία.

Μετά τα ιλουστρασιόν χαρτιά , τις προσωπογραφίες και τις αγιογραφίες υποψηφίων και συνδυασμών, μετά τα καλλιστεία ειδικά των κυριών υποψηφίων και όχι μόνο, έρχεται η ώρα που οι πολίτες πρέπει να διεκδικήσουν το προσκήνιο. Το μεγάλο ζητούμενο των προηγούμενων ημερών που ήταν η παρέμβαση της κοινωνίας παραμένει ζητούμενο και σήμερα. Αυτό το ερώτημα με το μεγάλο του ερωτηματικό εξακολουθεί να δημιουργεί συζητήσεις, γνώμες, εξελίξεις σε κόμματα, συνδυασμούς, συλλόγους, συλλογικότητες.. Από την απάντηση που θα δρομολογηθεί, από τον τρόπο και την οπτική γωνία που θα ιδωθεί και θα δοθεί η απάντηση  εξαρτώνται πολλά.

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.

Η συλλογικότητα μας να προβληματιστεί πάνω στη συγκυρία. Η κοινωνία όλο το πριν διάστημα έβαζε ερωτηματικά και τα απαντούσε ουσιαστικά αποστασιοποιημένη από τα γκάλοπ, και τη χειραγώγηση των πληρωμένων δημοσιογράφων στη τηλεόραση και στον ημερήσιο τύπο. Αυτό φάνηκε ολοκάθαρα, πρωτίστως  στο τεράστιο ποσοστό του λευκού, του άκυρου αλλά και της αποχής.

Εμείς στο Δ. Δελφών, αποφασίσαμε και εκστομίσαμε την απάντηση μας. «…παίρνουμε μέρος στις Δημ. Εκλογές. Πάνω και πέρα από κομματικούς & ιδεολογικούς διαχωρισμούς  και ιδιαιτερότητες. Η απάντηση μας αυτή συμπυκνώθηκε στην έκφραση « Πολίτες στο Προσκήνιο». Έκφραση ώριμης ανάγκης που τυπώθηκε σε χαρτί, έγινε πανό, έγινε αφίσα, συνέντευξη,. Έγινε συζήτηση σε καφενείο, εξόρμηση σε μαζικούς χώρους, έγινε εικόνα και όνειρο αριθμών και ποσοστών.

Μα το κυριότερο έγινε παρέα διακριτών προσώπων , απόψεων, και δράσης. Από Ηλίας, Φώτης, Θύμιος, Νίκος, Μαρία…ΓΙΝΑΜΕ ψηφοδέλτιο 50 πολιτών και πολλών ακόμα φίλων. Μια δύναμη αλλά κυρίως μια δυναμική από δω και πέρα…

Κατακτήσαμε ένα σκαλοπάτι. Το ποσοστό μας 6% στις δοσμένες συνθήκες είναι μια καλή αρχή αλλά και ένα πείραμα. Όλη η κίνηση μας είναι υπό δοκιμή.

Ουσιαστικά εμείς «στείλαμε» τους 2 συνδυασμούς στο δεύτερο γύρο. Τους δώσαμε πάσα να απαντήσουν-με τον τρόπο τους – στα προβλήματα της περιοχής. Το αρνήθηκαν εξίσου και οι δύο. Δημοσιεύσαμε πρώτοι το πρόγραμμα μας για αυτά που πρέπει να διεκδικήσουμε, συνοδευόμενο από υποστηρικτικά κείμενα. Ξέρουμε ότι τους αιφνιδιάσαμε. Δεν είχαν σκοπό για τίποτε που θα έβγαζε τη κοινωνία έξω και πέρα από το καναπέ. Με δεδομένη τη στάση του ΚΚΕ και της δημοτικής παράταξης του – στάση αποστασιοποίησης  από τα καυτά θέματα του δήμου και συνθηματολογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων – οι 2 μηχανισμοί είχαν επιλέξει έναν χαμηλής έντασης μεταξύ τους «αγώνα», που αφενός θα έφερνε  ισοπαλία στα σημεία και αφετέρου έδινε τη νίκη μέσα από συναλλαγές. Ο κ. Καραχάλιος αποστασιοποιημένος όλο το τελευταίο διάστημα από το πολιτικό γίγνεσθαι δεν ήταν μόνο εύκολος αντίπαλος  αλλά και εύκολο εξιλαστήριο θύμα. Ζητούμενο να μη θιγούν τα ιερά και όσια διακυβεύματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, (Μνημόνιο-πτώχευση-Καλλικράτης-μισθοί), να παραμείνει στο σκοτάδι το αντίστοιχο τοπικό μνημόνιο (εξορύξεις-εταιρείες-ρύπανση-ανάπτυξη) και να βγουν αλώβητα όλα τα θηλυκά υποκείμενα ένθεν κακείθεν. Όλη δηλαδή η πολιτική διαθήκη που τα δυο κόμματα εξουσίας έχουν συντάξει για την χώρα, το λαό και τη τοπική κοινωνία. Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων αυτοεγκλωβίστηκε σαυτή τη λογική αλλά και εξίσου ικανό τμήμα για πρώτη φορά στη περιοχή αντιδρά. Άλλο συνειδητά, άλλο πρωτόλεια και αυτόνομα ορίζοντας όμως τα όρια ενός πολιτικού-κοινωνικού κενού του οποίου η ύπαρξη και στάση από δώ και πέρα ας μας προβληματίσει.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ; ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ;

Όσο κι αν φαίνεται αυτονόητη η απάντηση τόσες δυσκολίες κρύβει. Καλούμαστε τα πολλά «θα»… να τα αντικαταστήσουμε με ανάλογα δημιουργικά «να»…

Με άλλα λόγια περνάμε στη πράξη. Κρίνουμε και κρινόμαστε. Δημιουργούμε τον άλλο πόλο έξω και πέρα από τα καθιερωμένα. Καταλαβαίνουμε πως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους αντιπάλους μας με τα ίδια όπλα τους. Θα είμαστε χαμένοι. Βγαίνουμε από τη δικομματική σχέση συμπολίτευση – αντιπολίτευση αντικαθιστώντας την με την αυτοί κι εμείς. Ορίζουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας στη χρυσή τομή ανέργων- υποαπασχολούμενων- μικρομεσαίων. Σκεφτόμαστε και απαντάμε, τι θα πει ανάπτυξη , αλληλεγγύη, συλλογικότητα. Αναβαθμίζουμε την πολιτική μας παρέμβαση σφυρηλατώντας την ενότητα μας εντός της κοινωνίας.

Στα πλαίσια οργάνωσης της κίνησης προτείνουμε να εκλεγεί γραμματεία της κίνησης η οποία θα έχει οργανωτικό και συντονιστικό ρόλο μεταξύ των μελών και των περιόδων που μεσολαβούν από γενικές συνελεύσεις. Σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές λειτουργίας που έχουν ψηφιστεί η γραμματεία είναι  5μελής και σαν 6ο μέλος συμμετέχει ο εκλεγμένος του συνδυασμού.

Προτείνουμε τη δημιουργία επιτροπών θεματικών ή τοπικών για την επεξεργασία θέσεων και συγκεκριμένων δράσεων και εκδηλώσεων στη βάση του προγράμματος αλλά και εμπλουτισμού του. Οι επιτροπές αυτές μπορεί να είναι μόνιμες ή προσωρινές και φιλοδοξούμε να έχουν ευρεία συμμετοχή.

Η πρώτη επιτροπή που πρέπει να δημιουργηθεί είναι η επιτροπή υποστήριξης δημοτικού έργου. Καλό είναι να στελεχωθεί από έμπειρα μέλη μας στο αυτοδιοικητικό κίνημα και ταυτόχρονα από νέους.

Υπάρχει σκέψη για ένα πρόγραμμα με τη γενική ονομασία «Γνωρίζω τον τόπο μου», όπου θα συνδυαστεί η περιήγηση, ο πολιτισμός με τις προτάσεις μας για ανάδειξη της περιοχής. Θα αναλαμβάνονται αντίστοιχες δράσεις οι οποίες θα διαχτινίζονται και εκτός και εντός του δημοτικού συμβουλίου.

Υπάρχουν σκέψεις για προβολές και συζητήσεις ανάλογες με το περιεχόμενο των προβολών. Ειδική αναφορά στην πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη που σκοπεύουμε να παρέμβουμε με ενωτικό, δημιουργικό τρόπο.

Η φαντασία, η εθελοντική προσφορά και η μαχητική συμμετοχή των μελών, των φίλων, των κατοίκων ελπίζουμε και θέλουμε να είναι εκείνος ο παράγοντας που θα βάλει τη σφραγίδα του στις από εδώ και πέρα εξελίξεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s